fbpx

Varför är jag aldrig nöjd?

Varför är jag aldrig nöjd?

Om du är som jag, är du en person som aldrig riktigt kan känna dig nöjd. Du lägger konstant upp nya mål till dig själv som du måste nå. Och självklart så känner du dig nöjd och belåten när du väl lyckas med att nå ditt mål. Och det låter ju helt underbart, eller hur? Det tyckte jag också till en början, men med tiden insåg jag att någonting alltid saknades, jag blev mindre och mindre exalterad av min egen framgång. Jag lyckades inte riktigt med att känna mig tillfreds med mig själv och jag började förstå att det finns en skillnad mellan lycka och fullbordan.

Hapiness set-point

När en person lyckas uppnå framgång om och om igen, ökar även förväntningarna och begären i jämn takt. Resultatet blir att du aldrig känner dig helt nöjd, och att du på något sätt inte lyckas med att uppnå en permanent känsla av lycka.

För att klargöra lite mera i detalj, så sker det en anpassning av din hedonistiska nivå, dvs. ditt basläge för lycka och glädje höjs efter en betydande livshändelse, som t.ex. första gången du uppnår ditt högsta mål. Det är väldigt olika för alla människor, ofta handlar det om pengar och att lyckas med att nå upp till den där miljonen, eller så kan det handla om att du vill ha den snyggaste personen du känner som partner, eller så kanske du har siktat in dig på det där drömjobbet.

Det som sker efter att du har ”lyckats” första gången är en kognitiv förändring. Automatiskt så sker det en förändring i värdena, målen eller tolkningen du har av en situation. Och om du nu har lyckats att tjäna din första miljon, ett nummer som du tidigare associerade med något betydande, så börjar du att tänka att en miljon kanske inte låter så himla mycket längre. ”Varför skulle jag nu inte kunna tjäna två miljoner”, kanske du tänker. Vi är åter tillbaka till “aldrig nöjd” tankarna.

Resultatet är att du nu har anpassat dig och återgår till din utgångspunkt, dvs. där du var innan du tjänade din första miljon. Detta kallas ”the happiness set-point”, med andra ord så återgår du alltid till en konstant nivå av glädje och lycka, oavsett de olika situationer du går igenom i ditt liv. Vad är då poängen med att sträva efter sina mål, om du inte kan känna dig lyckligare med den extra miljon som du har tjänat?

Vad säger forskningen

Om vi ska tro på forskning, så är det extremt svårt att påverka och förändra de nivåer som förknippas med vår lycka. Nivån av vår lycka beror på personliga egenskaper som vi föds med, eller som skapades väldigt tidigt i vårt liv. Våra medvetna livsmål och våra stora livshändelser har bara en övergående effekt. Det betyder att oavsett av vad våra mål är och oavsett om vi når våra högsta önskningar, så kommer vi ändå inte att bli speciellt mycket gladare än vad vi var innan vi började. Och så var vi där igen, aldrig nöjd…..

Det hela verkar väldigt deprimerande tycker jag, och personligen så tycker jag inte att det är en teori vi ska gå omkring och hålla på. Jag tror istället att vi visst kommer ett litet steg upp på skalan genom att nå vårt mål, vare sig det är stort eller litet. För att kunna förbereda oss för att klara av det nästa eller större steget som kommer efter. Dessutom så får vi mera kraft och styrka genom att lyckas, se det som ett maraton. Mentalt så skapar du dina egna småmål, som automatiskt hjälper dig att komma vidare. Det hade varit mycket svårare att mentalt anpassa sig till mållinjen som ligger 40+ kilometer bort. Istället når vi vårt första delmål, peppar oss själva mentalt och går sedan vidare till nästa delmål osv.

Är vårt liv ett maraton

Och om vi ska vara ärliga, så varar vårt maraton hela livet ut. Och om vi skulle utgå från att vi kunde se i förtid så skulle vi förmodligen bara begränsa oss själva. Men det är säkert även anledningen till att många av oss inte kan vara riktigt lyckliga och aldrig nöjda. Den mänskliga hjärnan är konstant beroende av en känsla av säkerhet och slutgiltighet och har behovet av att nå målet, för att kunna må bra.

Frågan är hur vi upprättar en balans mellan att vara fullständigt nöjda och tacksamma för vad vi har, samtidigt som vi strävar efter högre mål i livet. Det är inte en lätt uppgift. Och den viktigaste frågan jag tycker vi ska tänka på är, vilken typ av genre borde vi rikta in oss på när det gäller våra livsmål, som kommer att hjälpa oss att uppnå varaktig lycka och tillfredsställelse?

Två olika kategorier för dina livsmål

Det finns väldigt mycket information som tyder på att inkomst fokuserade mål inte inger ett långvarigt välmående. Den grad som påverkar vår lycka skjuter i höjden bara för en kort stund när det gäller materiella ändamål, och återgår sedan till utgångspunkten igen. Vilket innebär att om du enbart fullföljer mål baserade på materiella aspekter, kommer du inte att känna dig speciellt mycket lyckligare i det långa loppen ändå.

Olika typer av livsmål kan delas upp i två olika kategorier, baserat på betydelsen målen har för våran kontinuerliga lycka och välmående. Den första kategorin klassas som ”summa som är noll” (zero sum goals), vilket är alla typer av livsmål som utgår från personlig framgång. Det kan vara att förverkliga sina potential, kunna köpa saker som man vill ha, framgång i sitt jobb eller företag, resa osv. Den andra kategorin av livsmål som är ”summa som inte är noll” (zero-sum goals). Och det är typer av livsmål som inte är förknippade med materiell framgång utan altruism. Vilket innebär att istället för att enbart överse sina egna behov så lägger man fokus och energi på sin egen hälsa och välmående, samt andra människor och hur man på bästa sätt kan bistå dem. Och i denna kategori ingår allting som relaterar till familj, socialt umgänge, din hälsa, välmående och altruism.

Vad väljer du

Nu är det upp till dig att välja ut livsmål som till stor del tillhör den andra kategorin, summa som inte är noll, för att uppnå varaktig lycka och glädje. Anledningen till att du lyckas bibehålla din känsla av lycka och glädje under en lång tidsperiod beror på att livsmål som inte utgår från personlig framgång, inte undergår en lika hård social jämförelse. Du kommer ifrån känslan av konkurrens som framkallas genom att enbart ägna sig åt livsmål som är summa som är noll. Eftersom det enda du har att se framemot efter att du har uppnått ditt mål är förnyad konkurrens om och om igen. Den belöning vi alla egentligen söker och mår bra av är den som kommer från våra nära och kära, men också från människor som vi på något sätt har lyckats att påverka positivt på något sätt.

Det är värt att prova att mixa upp sina livsmål med båda kategorierna men ändå att se till att den kategori som inte enbart utgår från personlig framgång överväger hela tiden.

 

Skriv gärna vad du tycker om inlägget och om du tycker att vikten av dessa två kategorier kan spela en stor roll i ditt liv.

Andri Gerou

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.