22 Nov Mitt barn lyssnar inte, vad gör jag för fel?
“Hen lyssnar inte, vad gör jag för fel”? Du har bett ditt barn att göra något, lugnt och rationellt. Men allt du får tillbaka är tystnad. ”Kanske hen inte hörde mig” tänker du då. Så du frågar igen. Men samma respons, ingenting! Det är lätt i en sådan situation att ens känslor väller över och att man då tappar kontrollen.
Det är en utmaning för varje förälder när de upplever att barn lyssnar inte. Som förälder blir man väldigt frustrerad och upprörd. Och då blir det lätt att man höjer rösten och får ut sig en massa hemskheter. Och resultatet är att alla då mår dåligt.
Du ska självklart inte låta denna attityd bli en vana. Men barn lyssnar inte utav en anledning. Att skrika fungerar inte, det har du redan försökt. Har du försökt med att försöka förstå varför ditt barn ignorerar dig då?
Barns ignorans är inte ett problem
I de flesta fallen så är ditt barns ignorans ett symptom bara och inte ett problem. Det betyder att ditt barns sätt att reagera mot dig är ett resultat av ett annat underliggande problem. Och det är det problemet du måste försöka att få fram. Om du inte gör det, kommer problemet ”lyssnar inte” bara att växa och bli större. Och kommunikationen mellan er kommer att ersättas med andra beteende problem, som t.ex. trots eller raseriutbrott.
Det du måste förstå är VARFÖR ditt barn inte lyssnar. Alla barn, från småbarn till tonåringar har ett internt behov av drivet för kraft. Och om ditt barn inte har fått en möjlighet att utöva sin kraft på ett positivt sätt. Små saker som du tar hänsyn till, t.ex. vad det ska vara för middag, vilka kläder det ska ha på sig, vilket spel som skall spelas osv. Då kommer ditt barn att utöva sin kraft på ett negativt sätt istället. Barn lyssnar inte när de är missnöjda och inte för att de inte hör oss.
Hur barn utövar sin makt
Barn använder sin kropp och språk för att påvisa att de ändå har en kraft som de själva kan bestämma över. Det är inte att de inte hör dig när du säger något till dem. De VÄLJER att inte lyssna på dig. Det är alltså ett medvetet val som de gör i stunden, för att påvisa för dig att de ändå har en styrka och kraft som du inte kan påverka.
Du kanske ska överväga det nästa gång du märker att ditt barn ignorerar dig. Vad hen egentligen har behov av, är mera kontroll och beslutsförmåga i sitt eget liv. Det betyder inte att du ska låta ditt barn bestämma allting som pågår i hushållet. Utan det handlar mer om att du själv ska ändra lite på din egen föräldrar teknik. Självklart ska det finnas gränser, men det måste även vara ett samarbete där alla parter är nöjda. För att det ska fungera.
Det handlar inte alltid om VAD det är du säger till dina barn. Det handlar mera om HUR du säger det. Vi vill alltid att våra barn skall lyssna på oss, men hur ofta lyssnar inte eller förstår inte vi våra barn? Det är alltför vanligt att vi bara nickar till svar, eller ger dem ett frånvarande jaha eller javisst. Utan att ens ha uppfattat vad det var de verkligen sa till oss. Du förstår säkert den frustration ditt barn upplever när du ignorerar hen på det sättet.
Behandla ditt barn som du själv vill bli behandlad
Det finns ganska mycket vi som föräldrar inte gör på rätt sätt. Men vi är sedan missnöjda, arga eller irriterade för att våra barn inte svarar på det sätt som vi förväntar oss. Det är alltför vanligt att vi beordrar våra barn, ”sitt still”, ”gör inte så där”, ”sluta hålla på”, ”nu räcker det” osv. Men hur skulle du reagera om någon konstant beordrade dig saker och ting? Skulle du fogligt lyssna? Nej, förmodligen inte. Och det är inte så konstigt att ditt barn inte heller gör det.
Barn lyssnar inte när de inte förstår dig. Det är ditt ansvar att få ditt barn att förstå varför du vill att det ska göra något. Istället för att säga ”sluta skrika”, så kan du istället lugnt förklara att ”jag har huvudvärk och det gör mera ont när du skriker”. När ditt barn förstår vad det är du vill, då kommer det även att vara mera mottagligt till det du säger.
6 tips för hur du kan få ditt barn att lyssna bättre.
-
Få kontakt först
Se till att hen lyssnar på dig innan du kör igång. Det fungerar alltså inte att skrika ut en order från ett annat rum och förvänta sig att hen skall höra eller reagerar på det du har beordrat. Du kanske även måste ge lite av din egen uppmärksamhet först. Om ditt barn är mitt uppe i någonting så är det viktigt för hen. Godta det och sök kontakt genom att uppmuntra det hen gör i några minuter först.
När du väl har gjort det så har du skapat kontakten som behövs för att ditt barn sedan skall lyssna på dig och ta in det du har att säga eller det du begär från hen.
-
Plocka bort INTE
Du kanske redan har hört det här någonstans. Men när du ger ut en negativ order till ditt barn, så tvingar du ditt barn att bearbeta dubbel information. Eftersom ditt barn först måste förstå vad det är du vill att hen INTE gör. Och sedan så måste ditt barn även förstå vad det är du VILL att hen gör. Barn har inte vuxnas komplexa sätt att tänka och dra slutsatser. Istället blir barnet bara förvirrat och allting du säger verkar motsägelsefullt.
Det är även troligt att ditt barn inte har lyckats de-koda vad det är du vill, och då väljer att strunta i det. Sedan så är det troligt att ditt barn missförstår vad det är du vill när du ger ut en negativ order. Om du t.ex. säger ”sluta nu”, då måste ditt barn förstå om det ska ska sluta prata, leka eller fantisera. Ska det sluta göra det just nu eller senare. När kan det börja igen. Som du märker kan din negativa order misstolkas ganska grovt. Gör det lätt för dig själv och för ditt barn genom att säga VAD du vill att hen ska göra.
-
Använd kortare meningar
Som förälder vill man säga så mycket på så kort tid som möjligt. Jag vet inte om du känner igen dig, men när jag tänker efter så brukar jag faktiskt lägga fram flera saker som jag vill, till mitt barn. Att slänga ut ordar efter varandra är faktiskt inte en bra idé. Efter några få meningar slutar våra barn att lyssna på oss. Men andra ord, för mycket information ger oss inte bättre resultat utan snarare sämre!
Samma sak gäller när det kommer till att upprepa sig. Speciellt vi mammor har en tendens att göra det. Det räcker med att fråga om hen har hört dig. I de flesta fallen så har hen det, men valt att inte svara dig. Och då är du tillbaka till punkt 1, skapa en bättre kontakt med ditt barn.
-
Prata med en lugn röst
Våra barn kan lätt få oss ur balans. Men så fort vi höjer rösten kommer vår information inte längre fram. Barn känner sig attackerade och blir osäkra, och det är naturligt att de kommer att försvara sig. Det hamnar i så kallat strids-eller flykt läge. Och deras fokus ligger under detta läge på deras försvar och inte alls på den information vi vill få fram.
-
Bekräfta att du har blivit hörd
Information är så ofullständig egentligen. Du kanske har en klar bild i ditt huvud vad det är du vill, men de ord du använder kanske inte alls är lika tydliga. Förutom det, så kanske den du vill ge informationen till håller på med något helt annat i stunden då du delger din information. Och då är chansen att bara en bråkdel av det du säger kommer fram. Missförstånd är mycket vanligare än du kanske tror, faktum är att det finns studier som påvisar att upp till 80% av det man säger missuppfattas!
Det betyder att när du säger något till ditt barn, så kan du absolut INTE förvänta dig att hen har förstått dig. För att vara säker på att din information har kommit ut rätt, och att informationen har tagits emot rätt. Så måste du bekräfta detta. Genom att ställa inte 1 utan kanske 2 frågor som säkerställer att den mottagande parten, dvs ditt barn. Har tagit in din information på rätt sätt, och dessutom har förstått vad du vill .
Det du gör är att du ber ditt barn upprepa vad det är du har sagt. Ditt barn måste då hålla kontakten med dig, eftersom det ändå kräver en mental ansträngning. Du vet då att information har kommit fram, och när du får bekräftat att informationen är förstådd, ja då har du grönt ljus.
-
Bekräfta ditt barns värde
Genom att visa uppskattning och tacka ditt barn när det utför de olika sysslor du vill att det utför, så kommer ditt barn lättare och hellre att göra det du ber om. Du visar att du uppskattar att ditt barn kommer att utföra sysslan, och ditt barn känner sig då bekräftat. Alla människor, inklusive barn, vill bli behandlade på ett positivt sätt. Om du lyckas att göra det, så kommer du att märka att ditt barn reagerar positivt på dina befallningar.
Dela gärna med dig om du har några kommentarer.
Mvh
Andri Gerou
No Comments