fbpx

Vad är ett dåligt förhållande?

Vad är ett dåligt förhållande?

Att vara i ett dåligt förhållande är självklart inte det ultimata målet folk har. Lycka är vad vi alla strävar efter, och ibland kanske man tror att ett förhållande oavsett kvalité är lycka. Men sanningen är den att man kan vara gladare om man är singel än om man väljer att vara kvar i en relation som inte fungerar.

Som ung kan de första intima mötena vara mera utmanande eftersom allting är så nytt. Det tar ett tag att förstå vad som är rätt för en själv. Innan man kan gå vidare och skapa en intimitet med en annan person. Med tiden blir man bättre på att navigera sig runt kärlekens domän.

Är kärlek tillräcklig för ett förhållande? Även om ett förhållande är skadligt och ohälsosamt? Jag skulle svara nej på frågan. Tyvärr är det vanligt att man stannar kvar i ett dåligt förhållande av fel skäl. Och att välja att gå vidare kan vara mycket svårare än det verkar.

Varför är man kvar i ett dåligt förhållande

  • Det finns många olika skäl till varför man är kvar i ett dåligt förhållande. Det kan handla om beroende, bl.a. ekonomiskt. Då man tror att man inte kan klara sig på egen hand och behöver det ekonomiska stödet. Men det kan också vara att man inte vet i vilken riktning man skall gå om förhållandet tar slut, och av den anledningen stannar kvar. Känslan av hjälplöshet kan kännas fullkomligt överväldigande.
  • En annan anledning att vara kvar i ett dåligt förhållande är att man egentligen inte inser att förhållandet är skadligt. Eller att man tror att det ”normalt”. Vad vi uppfattar som normalt är så olika för alla. Men om man har vuxit upp i en miljö där misshandel, vare sig det är fysisk eller psykisk, var vanlig. Då känns en sådan miljö ändå normal, eftersom det är vad man har vant sig vid.
  • En annan orsak till att vara kvar är förändring. Förändring är skrämmande för de flesta av oss, men har man dessutom en låg självkänsla så kan förändring kännas både otäckt och ogenomförbart. Ensamhet är anledningen till att man väljer att vara kvar även om man är medveten om den dåliga relationen. Det är lätt att övertyga sig själv att det är bättre att vara kvar i ett förhållande som inte fungerar än att vara själv. Och precis på samma sätt så övertygar man sig själv att vara singel är både jobbigt och för krävande, varför ens ge sig in i det. Och idén att man ändå kanske inte har det så dåligt, verkar plötsligt tilltalande.
  • Dåligt självförtroende och dålig självkänsla leder tyvärr väldigt ofta till att man tycker att man inte förtjänar något bättre. Och att det man har är det bästa man kan få. Om ens egenvärde är på en låg nivå är det lätt att övertala sig själv man är älskad fast det inte är så. Och samtidigt så tillåter man den andra parten att övertyga en om att detta är sanningen.

Hur vet man om det är ett dåligt förhållande

När man är kär går våra endorfiner på högvarv. I dessa stunder är det mycket lätt att förbise logiken och de förnuftiga besluten som skyddar oss mot otillfredsställande relationer. Dessa känslor kan vara så starka att man lätt övertalar sig själv att vara kvar i relationen även om man vet att den är dåligt för en själv.

Man måste lära sig att ställa frågor till sig själv och kräva svar. Frågor gällande både sig själv och den andra parten, innan man hoppar på kärlekståget. Vi vet alltid vad som är rätt för oss, även om vi inte alltid direkt är medvetna om det. Om vi ändå försöker att besvara grundläggande frågor så som bl.a. – vad värdesätter jag hos en annan person? Finns det något från tidigare erfarenheter som jag borde vara aktsam på? Vad är kärlek för mig? Sådana typer av frågor kommer att få dig att resonera lite djupare innan du fattar ditt beslut.

Självklart så finns det alltid varningstecken man kan ha utkik efter, sådant som man känner på något sätt borde ifrågasättas. Detta är vist att göra vare sig det är ett nytt förhållande eller ett som har varat i många år. Det är just dessa ledtrådar som kan hjälpa dig att undvika problem i framtiden. Och samma sak gäller om man har en långvarig relation, finns det några varningstecken som du borde uppmärksamma?

Tecken som kan tyda på att något inte är rätt

  1. Kommunikation är en av hörnstenarna i ett förhållande. Och bristen på kommunikation är någonting man måste ta på allvar. Att ha svårt att prata med varandra om interna känslor och inte kunna fråga eller uttrycka hur och vad man känner håller inte i längden. Det är heller inte givande om kommunikationen meddelas genom häftigt humör. Och inte heller att undvika kommunikation totalt, dvs. ”den tysta behandlingen”. Båda är tecken på att förhållandet inte är tillräckligt moget för att kunna motstå de individuella problemen.
  2. Svartsjuka och brist på förtroende är ytterligare ett varningstecken. Om man inte kan vara ärlig mot sig själv, och erkänna ens egna osäkerheter. Då blir det väldigt svårt att vara ärlig mot andra också. Ha det i åtanke. Men tänk också på att det inte alltid är ett medvetet beteende. Utan det är troligtvis ett inlärt beteende eller en vana som man kanske har identifierat som ”normal” väldigt tidigt. Simpelt sagt, om en person inte tar ansvar för sitt beteende kan det per automatik inte ha respekt för sin partner heller. Och det säger väldigt mycket tycker jag.
  3. Kontrollerande beteende, det kanske låter som något ur en film, men är ytterst verkligt. Det gäller även om din partner försöker att få dig mot alla dina nära och kära, dvs. ni två mot världen. Det är en avundsjuka på alla dina tidigare och nuvarande relationer, och behovet att kontrollera dig är konstant. Vem du pratar med, vem du jobbar med, vem du sms:ar, vart du åker. Om du tillåter detta så blir din värld väldigt begränsad och avskärmad. Vilket egentligen är vad den andra parten har som mål, eftersom på så sätt så blir allting på den personens villkor.
  4. Irritation och bitterhet. Indignation växer när man känner sig ignorerad eller inte hörd. Om dessa känslor inte tas tag i tar bitterheten och ilskan över. Man kommer längre och längre bort från varandra. Man har allt mindre gemensamt och man tillbringar mindre och mindre tid med varandra. Det är normalt att människor är olika, men man måste välja att jobba på de skillnaderna. Om man enbart väljer att se sin sida av saken så kan det aldrig utvecklas till en gemenskap och ett långvarigt förhållande.
  5. Misstro och oärlighet. En vit lögn då och då kan eventuellt förlåtas, vi är trots allt människor och vi gör alla misstag. Men kontinuerliga lögner är ett tecken på att någonting inte står rätt till. Det kan finnas väldigt många olika anledningar till att folk ljuger och just din toleransnivå är någonting som enbart du kan bedöma. Samma sak gäller när man inte litar på varandra. Hur kan ett förhållande frodas och växa om allting alltid uppfattas som svek. Om förtroende saknas måste man fråga sig själv varför? Att välja att gå vidare med ett förhållande som från början saknar gemensamt förtroende är meningslöst.
  6. Försvar kontra distans. Om ena parten kontinuerligt är defensiv, så finns det egentligen inget utrymme för utveckling. Denna försvarsmekanism kommer med tiden att relatera till alla situationer, oavsett art. Det stora behovet att konstant skydda sig, förhindrar kommunikationen i ett förhållande. Och utan kommunikation kan närhet inte på riktigt utvecklas. Och om personen istället väljer att distansera sig känslomässigt är resultatet ungefär samma. Det handlar om osäkerheter och försvarsmekanismer, som gör att man inte vågar lita på den andra parten. Och med en sådan utgångspunkt är förhållandet dömt redan innan det har börjat.
  7. Förakt. Har man nått till det här stadiet så är det inte långt tills relationen bryter ihop. Oddsen att lappa ihop ett förhållande där parterna föraktar varandra är nästa lika med noll. Då har man under en längre tid gått omkring och känt sig ouppfylld, oälskad och ohörd. Och förakt är ett sätt att vända sina egna ouppfyllda känslor utåt, mot den andra. Har ert förhållande kommit till detta läge och ni ändå vill försöka att ändra på det, då ska ni vara beredda på ganska mycket jobb. Ni kommer även säkerligen att behöva hjälp från en parrådgivare eller coach. Det är mycket som behöver förändras, och förändring är svårt, speciellt i dessa lägen. Eftersom man har hamnat så långt ner det går, så är styrkan som krävs för att lyckas höja både sig själv och förhållandet exceptionell. Och det är just av den anledningen som man kanske inte klarar av det själv. Det är aldrig fel att be om hjälp.

Andri Gerou

No Comments

Post A Comment