fbpx

Hur hanterar du stress?

Hur hanterar du stress?

“För mycket stress” eller “jag är stressad” är något de flesta av oss förmodligen både hör och säger regelbundet. Från krävande deadlines på jobbet till att hinna med hushåll, är det inte konstigt att det blir hektiskt och att vi känner oss överväldigade ibland.

Men det finns en viktig skillnad mellan hanterbar vardaglig stress, den typ som till och med kan vara motiverande. Och stress som bygger upp i bakgrunden och utvecklas till ett allvarlig problem som påföljd av processen.

Vad är stress

Stress är när du kommer till den gränsen där du känner dig fullständigt överväldigad och oförmögen att hantera eller stå ut med känslor på grund av obehagligt tryck som du upplever inombords.

Det är din kropps svar på tryck från en situation eller livshändelse. Påfrestningen uppkommer lätt när man upplever någonting oväntat eller någonting hotfullt. Eller en situation där du känner att du är fullständig utan kontroll. Sådana situationer producerar stresshormoner som aktiverar vårt immunsystem och får oss att hamna i det som kallas ”flykt-och kamp respons”. Och denna respons är viktig när det gäller för oss att reagera snabbt i farliga situationer, dvs. vår överlevnadsförmåga.

Hur reagerar din kropp och hjärna på stress

Men i situationer då stress är överdrivet och inte handlar om en livshotande fara, och samtidigt aktiveras kontinuerligt. Då kan effekten av stress leda till slitage på din kropp och försätta dig i ett permanent kamp eller flykt läge. Resultat blir att du känner att allting är överväldigande och att du inte har kraften att klara av din situation/er.

De delar av din hjärna som påverkas av stress är amygdala och hippocampus. Amygdalas roll är att kommunicera till de olika delarna av hjärnan. Amydgla har en central roll mellan de delar av hjärnan som bearbetar dina inkommande signaler och de som tolkar dessa signaler, och är utlösaren för fara och hot. När vår hjärna uppfattar ett hot, och det kan vara ett verkligt hot eller ett uppfattat hot. Så utlöses en ökning av kortisol or adrenalin i din kropp. Dessa ämnen höjer snabbt din reaktionsförmåga och din reaktionshastighet. Ditt hjärta pumpar mera blod och syre genom kroppen, allting som behövs för att du ska lyckas ”överleva”.

Hur påverkas du över tid

Dessa reaktioner är hälsosamma när de dyker upp någon gång eller om vi utsätts för ett verkligt hot. Men kontinuerliga stress reaktioner orsakar både psykiska och fysiska skador. Kronisk stress har förknippats med försvagat immunsystem, viktökning, olika hjärtsjukdomar och annat. Men även en försämring och förfall av hippocampus och frontallob sker. Detta innebär att kroniskt stress förorsakar slitage på din hjärna som ökar riskerna för mental ohälsa, som bl.a. depression och demens.

Vad är skillnaden mellan stress och ångest

Stress och ångest används ibland omväxlande, men är egentligen två skilda upplevelser. Stress förorsakas av en känd källa medans ångest inte alltid har en känd utlösare.

Båda är din känslomässiga respons, men stress är oftast på kort sikt, om du t.ex. är pressad att lämna in ett arbete. Medans ångest är en långdragen och överdriven oro som är konstant även utan någon specifik anledning. Symptom från stress och ångest är relativt likartade, det kan vara sömnproblem, trötthet, muskelspänning och irritation.

Hur hanterar man stress

De flesta av oss är både tåliga och anpassningsbara mot stressiga situationer. Vår hjärna är ursprungligen utformad för att tåla mental påfrestning. De tre aspekter som har en avgörande roll i vår mentala motståndskraft är våra gener, vår personlighet och våra tidiga livserfarenheter. Och de flesta av oss anpassar oss faktiskt väl i stressiga situationer, så länge vi lyckas se ”ljuset i slutet av tunneln”.

Problemet är om man tappar hoppet, då kan en stressig situation kännas som en omöjlighet. Något som aldrig kommer att bli bättre eller ta slut. Det kan vara ett allvarligt hälsoproblem eller t.ex. kontinuerlig ekonomisk belastning.

Ta tag i grundorsaken

Det kan kännas omöjligt att ta itu med stress, speciellt om du möts av konstanta känslor av överväldigande. Dessa känslor är i stunden för svåra att hantera, förutom att de känns kolossala så känns de även betvingande. Stanna upp och processa allt det som du känner där och då är viktigt. Om du kan dela med dig av din börda gör det, om du t.ex har stor press på jobbet. Se till att be om hjälp, gå inte och bär omkring på det helt själv. Det kan även vara väldigt befriande att få känslomässigt stöd. Prata med dina nära och kära, och du kan alltid söka råd från din husläkare.

Hälsa inifrån

Ta inga stora eller viktiga beslut tills du känner dig redo för det. Viktigt är att du hittar vad det är som orsakar dessa känslor av stress och gå igenom vad du behöver gör för förändringar i din vardag. För att må bra ska man äta hälsosamt och träna. Det kanske känns som det sista du har lust med, men du måste faktiskt få dig själv till att dagligen komma ut och promenera eller jogga. Sedan så är ditt kaffeintag kanske något du tidigare aldrig tänkt på så mycket, men för mycket koffein stressar din kropp inifrån. Försök att dra ned på både kaffe och alkohol, det kommer att på långsikt få dig att må mycket bättre.

Dagbok

Vikten av att skriva ned dina känslor kan inte poängteras tillräckligt. Känslor har en tendens att smyga sig på dig, och eftersom känslor är känslor så finns det inte alltid en logik i det du känner. Vilket ofta kan upplevas både överväldigande och okontrollerbart. Genom att få ned dina känslor i ord kan du reflektera över dem, och kan lättare logiskt begrunda över hur och varför du känner som du känner. Dessutom är det väldigt effektivt att dagligen skriva ned vad du är tacksam för. Det räcker om du skriver ned 5 saker som du är tacksam för varje dag. Tacksamhet främjar ditt välbefinnande, och det i sig självt ett viktigt steg mot ditt mål att må bättre.

Meditation eller mindfulness

Meditation är ett bra sätt att eliminera stresskänslor. Mindfulness hjälper dig att bli mera medveten både om det som pågår inom dig, men även externa upplevelser. Det är bevisat att meditation och mindfulness minskar stress, det blir lättare att känna sig avslappnad och stabiliserar ditt sinne och känslor. Det handlar om att få grepp och sina tankar, dina tankar som flyger hit och dit är anledningen till att du upplever stress. Själva kvalitén på dina tankar är det som avgör ditt välmående. Och du måste lära dig att bli medveten om de negativa och destruktiva tankarna som driver dig.

När du väl blir medveten så kommer du att få det mycket lättare att begränsa dessa tankar. Och genom att dessa destruktiva tankar elimineras en efter en, så kommer ditt välmående att stiga. Känslan kommer att kännas som om en tung börda har lyfts från dina axlar. Du kommer att känna dig lättare, nöjdare och mera positiv.

 

Hoppas att stegen ovan kan hjälpa dig att få kontroll över kvalitén på ditt liv. Det kommer att finnas dagar som känns som om det inte är någon idé att kämpa på. Men ge inte upp, det finns alltid ett ljus i slutet av tunneln!

Andri Gerou

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.