fbpx

Håller rädslan dig kvar i ett dåligt förhållande

Håller rädslan dig kvar i ett dåligt förhållande

Varför väljer vi att vara kvar i en relation som inte är uppfyllande?

En av de största anledningar hos de flesta av oss är rädslan! Rädslan för vad, kanske du undrar.

Rädslan är en av de starkaste känslorna som vi människor har och vi reagerar med rädsla när vi upplever ett hot mot oss. Vare sig det är ett riktigt hot eller ett inbillat. Och själva rädslan i sig är inte dålig, även om den klassas som en ”negativ känsla”, så ser rädslan även till att hålla oss säkra från skada, genom att hjälpa oss att hantera potentiell fara.

Var inte kvar i ett dåligt förhållande bara för att det är svårt att ta nästa steg

Det är när vi känner oss hjälplösa att minska hotet mot oss som vår rädsla intensifieras. Oftast är vi rädda för själva rädslan för förändring och omväxling i våra egna liv. Och att välja att vända ryggen till ett förhållande innebär en stor förändring, speciellt om det gäller ett långvarigt förhållande. Men rädslan håller oss fångar och lämnar oss sårbara och oskyddade. Rädslan i sig befinner sig i vårt undermedvetna men den styr i allra högsta grad vår medvetna tillvaro.

Varför hamnar jag i förhållanden som liknar varandra

Denna rädsla kan styra din tillvaro i två olika håll, när det gäller dina relationer. Den ena riktningen är att du blir kvar i ett förhållande som inte gör dig lycklig och den andra riktningen är att du söker dig till en nytt förhållande, men ändå väldigt likt det gamla. Där du gör om samma dåliga beslut som tidigare.

Hur hittar jag den rätta partnern

Jag tror på att det inte handlar så mycket om att hitta rätt person som att uppträda på det sätt som representerar vem du verkligen är i dina förhållanden. Vi kan aldrig i förtid veta om en person är den som vi kommer att tillbringa resten av vårt liv med. Men det vi kan göra är att uppföra oss på det sätt som visar vad vi tror på och vad vi vill ha, i alla våra förhållanden. Och här är det viktigt att du rannsakar dig själv. Du kanske säger att det du vill ha är ett kärleksfullt förhållande men befinner dig i ett som gör dig olycklig. Det räcker inte med att säga vad du vill ha, du måste även bete dig på ett sätt som visar både dig själv och den andra vad det är du vill. Det är alltför vanligt att det folk säger att de vill ha motsäger sättet de beter sig på. Försök att undvika den falluckan.

Rädslan

För att återgå till rädslan vi pratade om tidigare, så styr den på ett omedvetet plan vår medvetna tillvaro. Medans du kanske kognitivt verkligen tror på att du förtjänar något bättre, så motsäger det oftast vad du emotionellt tror på. Och det är denna obalanserade trosuppfattning som gör att du inte kommer vidare och fortsätter att undvika förändringar. Men rädslan för förändring, för att bli sårad eller för att tappa kontrollen är oundviklig. Förändring sker vare sig vi vill det eller ej. Och om det nu är så, så tycker jag att det är bättre att vi förbereder oss och lär oss att omfamna förändring, istället för att ta till flykten.

Det enda sättet att hantera de överväldigande känslorna som kommer med förändring är lära sig att ”handskas” med det uppfattade hotet. I och med det så minskar själva känslan av rädsla. Jag menar, varför skulle man vilja hålla kvar en rädsla och låta den styra ens liv? Riktigt mod och styrka får man först efter att man vågar titta på det man mest är rädd för och lyckas förfoga över sina egna känslor.

Vad behöver du göra

Istället för att fortsätta och ignorera det du är rädd för, tar du istället ”tjuren vid hornen” och vågar stå öga mot öga med din rädsla. Vad betyder då detta? Ja, du ska helt enkelt erkänna för dig själv vad det är du är rädd för, det är aldrig fel. Och tillåt dig själv att känna känslan av att vara rädd, det är heller inget fel med det. Du kommer att märka att själva rädslan sakta men säkert kommer att börjar avta. Den försvinner nog inte men eftersom du har tillåtit dig själv att adressera den så har den inte längre samma övertag över dig och dina känslor. Och helt plötsligt så är det du som står där med hela kontrollen. Hur känns det att du nu har bemyndigat dig själv? För det är precis det du har gjort!

Hur börjar man

Det finns egentligen inget rätt eller fel sätt att påbörja. Men eftersom rädslan är en stark känsla, faktiskt den starkaste av alla känslor. Så är det en bra idé att inte tillåta dig själv att komma med ursäkter för att inte påbörja processen. Tyvärr så kan vår egen hjärna lura oss, den vill ju trots allt göra sitt bästa för att beskydda oss. Vilket inte alltid är det bästa för oss, tyvärr. Du ska därför inte blint lita på att allting som du tänker är korrekt och objektivt. Ta istället fram ett block där du kan skriva ned detaljerna gällande din rädsla. Du kommer att märka att det tar ett tag att komma underfund med vad det egentligen är man är rädd för. Och genom att skriva ned detaljerna så kan du sakta med säkert bygga på helheten av grunden till rädslan. Det du har skrivit ned en dag kommer att påminna dig var du skall påbörja en annan dag. Det bli på något sätt mindre troligt att du virrar bort dig själv, eller att du eventuellt väljer att strunta i det.

Gör aldrig det!

Sluta aldrig jobba på dig själv

Om du struntar i det idag, så kommer den rädslan inte att försvinna. Det kommer bara att poppa upp vid något annan tillfälle. Och då måste du ända gå igenom hela känsloträsket igen. Rusta istället upp dig med så många positiva tankar som möjligt och se till att varje gång en negativ tanke (driven av din rädsla) börjar smyga sig på, så byter du så snabbt som möjligt ut den till en positiv tanke. Var inte för hård mot dig själv om du inte lyckas direkt. Det tar ett tag att bemästra denna process. Men ju mera du tränar på det, desto duktigare kommer du att märka att du blir. Tills en dag då inga negativa tankar längre har kontroll över dig. Låter inte det underbart?

Meditation

Alla typer av meditation är väldigt hjälpsamma verktyg. Dels eftersom du genom att bara lugna dig själv och andas djup kommer att känna att du har mera kontroll över dig själv. Men också för att via meditation så kan du se till att forcera fram dessa positiva tankar snabbare. Om du ser till att meditera varje dag i 10 minuter, och under den tiden bara tillåter dig att tänka fina och positiva saker. Så kommer du att märka att du känner dig starkare och bättre nästa dag. Och viktigast av allt är, att om du kontinuerligt fortsätter med meditation så reformeras faktiskt den främre delen av din hjärna. Du kan jämföra det med som att gå till gymmet. Låt oss säga att du vill träna upp dina biceps, och du väljer att fokusera bara på dina biceps. Du ser dessutom till att jobba på dem varje dag. Vad tror du resultatet kommer att vara om ca 6-8 månader? Samma sak gäller din hjärna, den är faktiskt en muskel, och som varje muskel kan den tränas upp för att bli starkare.

Lycka till!

Nu vet du var och hur du ska börja. Det är nu upp till dig att se till att påbörja din process. Du måste vara bestämd med dig själv, och inte tillåta att skjuta på det eller strunta i det. Du kan hjälpa dig själv genom att lägga in påminnelser i telefonen, eller genom att använda post-it lappar som du klistrar på ställen du garanterat kommer att titta på. På så sätt så kommer du att få det svårare att skjuta på arbetet som du vet att du måste ta tag i.

Och skulle du ha några frågor eller bara behöva moral support så är det bara att skriva ned en kommentar. Jag lovar att återkomma med så mycket stöd som möjligt.

Andri Gerou

 

No Comments

Post A Comment